PELAA 20 ILMAISKIERROSTA SWEET BONANZA PELISSÄ

Pääministeri Sanna Marin järjesti bileet Kerärannassa valituille artisteille – Hallitus ilmoitti aikovansa leikata kulttuurialalta 18,4 miljoonaa – Raivo repesi: ”Tämä ei ole ok”!

Pääministeri Sanna Marin kutsui viikonloppuna joukon artisteja luokseen Kesärantaan ”keskustelemaan” kulttuurialaa puolitoista vuotta kurittaneesta ahdingosta, jota pandemia ja rajoitukset ovat aiheuttaneet. Tarkoituksena oli keskustella musiikkialasta ja sen tulevaisuudesta.

Kesärantaan oli kutsuttu useita artisteja kuten, Alma, Benjamin Peltonen, Pete Parkkonen, Anna Abreu, Sanni ja Diandra Flores.

Sanna Marinin Instagram-tarinavideoilta paljastui, että meininki oli hilpeä, ja juoma sekä ruoka maistuivat juhlaseurueella yhteislaulujen lomassa. Keskustelut kulttuurialan tulevaisuudesta näyttivät jääneen välistä.

Katso kuvia juhlista alta:

- ILMOITUS -

 

View this post on Instagram

 

Henkilön Sanna Marin (@sannamarin) jakama julkaisu

KRITIIKKIÄ

Pääministerin bileitä on sittemmin kritisoitu useiden tunnettujen artistien ja muusiikkipiirien toimesta. Tapahtumaa on pidetty SDP:n mainostemppuna artistien kustannuksella.

Tänään paljastui, että Sanna Marinin johtama hallitus ilmoitti aikovansa leikata taiteen ja kulttuurin rahoitusta peräti 18,4 miljoonalla eurolla.

Marinin touhu on saanut osakseen aiheellista kritiikkiä. Asiaa on kommentoinut muun muassa Sannin puoliso sekä ex-missi ja radiojuontaja Shirly Karvinen, joka oli tapahtumassa median edustajana.

– Sunnuntaina sain kunnian osallistua median edustajana pääministeri Sanna Marinin järjestämään tilaisuuteen keskustelemaan musiikkialasta ja sen tulevaisuudesta.
Kulttuuriala on kärsinyt puolentoista vuoden ajan kohtuuttoman paljon, joten tämä tuntui pieneltä valon pilkahdukselta kaiken jälkeen. Tilaisuudelta tulla nähdyksi, joka kenties johtaisi konkreettisiin toimiin, Karvinen kirjoittaa.

– Illan tunnelma oli avoin, positiivinen ja lämmin. Jutteluita käytiin vieraiden ja ministereiden kesken, mutta virallinen keskustelu tapahtumassa jäi vähäiseksi, Shirly paljastaa.

- ILMOITUS -

– Illan jälkeen olin toiveikas, että tällainen tapahtuma oli pieni osoitus siitä, että nykyinen hallitus pitää suomalaista kulttuuria arvossa.

– Tänään tuli tieto, että hallitus on leikkaamassa yli 18 miljoonaa euroa kultturialalta, joka on jo entuudestaan valtavassa ahdingossa. Olen sanaton, Shirly toteaa.

– En ole sanaton itseni puolesta vaan niiden puolesta, joiden työn hallitus on kieltänyt lähes kahdeksi vuodeksi, ja joilta sen jälkeen päätetään leikata erittäin rajulla kädellä. En uskalla edes miettiä, millainen vaikutus tällä on oikeasti taloudellisessa ahdingossa olevien ihmisten mieliin.

– Tämä ei ole ok. Olen kiitollinen kutsusta ja sunnuntain kokemuksesta, mutta en hyväksy sitä, että todellisuudessa päätökset edustavat aivan toista linjaa. Kulttuuriala tarvitsee apua ja rangaistusten on loputtava, Shirly päättää.

- ILMOITUS -

Myös poppari Nelli Matula on huolissaan tilanteesta.

– Kokonainen ammattikunta taistelee olemassaolostaan kynsin ja hampain. Lukematon määrä ihmisiä hukkumassa velkoihin kun ammatin harjoittaminen on ollut kielletty 1,5 vuotta. Kollegat kertovat yksityisten tilaajien polkevan vuosikausien työllä saavutettua pyyntihintaa maanrakoon koska ”kyllä sä nyt varmaan tällä hinnalla tuut, kun eihän sulla oo muutakaan keikkaa.”

– Tänään vahvistettiin 18,4 miljoonan euron leikkaus kulttuurialalle. Suomessa puhutaan paljon meidän luottamuspääomasta. Kuinka meillä on täällä poikkeuksellisen suuri luotto mm siihen, että oikeus tapahtuu ja yhteiskunta pitää yksilöstä huolen.

– Tänään tunnen hämmennystä, surua, epätoivoa ja avuttomuutta, Nelli kirjoitti Instagramissa.

 

View this post on Instagram

 

Henkilön Nelli Matula (@nellimatula) jakama julkaisu

Musiikkiuransa lopettanut räppäri Jare ”Cheek” Tiihonen otti voimakkaasti kantaa Marinin järjestämään tapahtumaa kohtaan, ja kommentoi Iltalehdelle suorat sanat pääministerin toiminnasta.

– Tiedän, että alan toimijat ovat turhaan koittaneet muodostaa toimivaa keskusteluyhteyttä hallitukseen koko kriisin ajan. Tämä sirkus näyttäytyi kuitenkin eilen absurdina SDP:n vaalitilaisuutena, johon oli saatu huijattua 18 kuukautta polvillaan olleen alan tekijöitä lauleskelemaan päättäjille, Tiihonen ihmettelee.

– On häpeällistä, että tämän viikonlopun show’n jälkeen tänään ilmoitettiin 18,4 miljoonan leikkauksista jo muutenkin kohtuuttomasti runnelluksi tulleelta kulttuurialalta, Tiihonen totesi IL:lle.

- ILMOITUS -

Kesärannassa kutsuvieraana ollut Sanni julkaisi myöhemmin Instagram Stories -päivityksen, josta paistoi läpi pettymys pääministerin toimintaa kohtaan.

Lue Sannin päivitys alta.

– Media ja moni musiikkialan vaikuttaja on noteerannut pääministeri Sanna Marinin sunnuntaisen kulttuurialan tilaisuuden, jossa itsekin olin kutsivieraana. Kun sain kutsun Kesärantaan, olin siitä tietenkin otettu. Pääministerin huomionosoitus henkilökohtisella kutsulla ja tilaisuuden kutsussa mainittu agenda tuntuivat minulle tärkeiltä.

– Otin kutsun vastaan siinä käsityksessä, että tilaisuudessa olisi käyty niitä kriittisiä keskusteluita, joita alamme kovaääniset ja väsymättömät sanansaattajat ovat julkisesti viimeisen puolentoista vuoden aikana yrittäneet käydä, artisti sanoo.

– Illallinen oli lopulta hyvin vapaamuotoinen ja koin sen enemmänkin sillanrakentamisena hallituksen ja esiintyvien taiteilijoiden välille. Hiljaa toivoen, että siten näitä painavia keskusteluja voitaisiin jatkossa käydä sille paremmin fasilitoidussa tilanteessa. Keskustelua kyllä käytiin, mutta huomattavasta vähemmän ja pienemmällä pieteetillä kun olin valmistautunut.

- ILMOITUS -

– Kutsuvierastilaisuus on saanut aiheellista kritiikkiä, sillä vain kaksi päivää myöhemmin tiedotettiin, että kulttuuriin tulee kohdistumaan merkittäviä leikkauksia (18,4 milj.) osana hallituksen säästötoimia. Tämä on todella musertava tieto, sillä tilaisuuden toivoa tuonut agenda oli nimenomaan keskustella kulttuurialan tulevaisuudennäkymistä.

– Tämän päivän valaisemaa näkymää ei siellä esitelty. Tänään leikkauksista otsikoihin noussut ja paikalla ollut Antti Kurvinen halusi juhlapuheensa mukaan mm ymärtää alamme toimijoiden erilaisia ansaintalogiikkoja ja luoda suhteita ymmärtääkseen alaa paremmin. Toivon, että Kurvinen on valmis kuulemaan, kun puhumme nyt.

– Alamme on saanut kärsiä kohtuuttomasti korona-aikana. Kulttuuri ansaitsee valtiolta nyt kaiken tuen ei leikkauksia eikä säästötoimenpiteitä. Toivon, että hallitus tekee kaikkensa, ettei jo muutenkin peruuttomattoman ahtaalle joutunut toimiala kärsi yhtään enempää. Olen edelleen kiitollinen kutsusta Kesärantaan. Tilaisuus jätti minulle vielä tähän päivään asti valtavan toivonkipinän tulevasta, ja tunteen siitä, että maailma on aukeamassa hiljalleen, ja vielä niin että päättäjät ovat tukemassa alan nousua kuopasta.

– Laitoimme artistikollegojen kanssa Kesärannan soimaan yhteismusisoinnista, jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi, mikä vaikutus kulttuurilla on ilmapiiriin ja tunteisiin. Siksi toivon ja edelleen uskon, että empatiaa hallituksen suunnalta myös tapahtuma-alalle vihdoin löytyisi, eikä vilpittömän hyvä fiilikseni illan aikana kuulluista paremman tulevaisuuden näkymistä valuisi viemäristä alas.

- ILMOITUS -

Lue lisää

Keskustelu

Heräsikö ajatuksia? Kerro mielipiteesi. Tutustu kuitenkin sääntöihin.

guest
1 Kommentti
Inline Feedbacks
Lue kaikki kommentit
Ihmettelevä Eeva
Ihmettelevä Eeva
8 päivää sitten

Todella härskiä ja läpinäkyvää vaalityötä pääministeri suorittaa Kallion kapakoissa ja nyt Kesärannassa. Sunnuntaina tarjosi viiniä, ruokaa ja saunottelua tiede-ja kulttuuriministerin kanssa. Tiistaina ilmoittivat kulttuurialan leikkauksista. Ja vielä noita ihaillaan.

SUOSITUIMMAT

Kuulitko mehevän julkkisjuorun? Lähetä viestiä:

 [email protected] 

GEKKONEN TARJOAA VIIHDYTTÄVIMMÄT VIIHDEUUTISET MYÖS SOMESSA: