Katiska-pomo Niko Ranta-ahosta tehtiin katuva symppis Katiska-dokumentin viimeisessä jaksossa

Tamperelaisesta liikemiehestä Niko ”Cobra” Ranta-ahosta, 32, ja hänen pyörittämästä huumeliigasta kertova kohudokumentti Katiska tuli tänään maanataina päätökseensä, kun Ruutu+-palveluun ilmestyi sarjan neljäs jakso, joka kantaa nimiä Tilinteko.

IS:n rikostoimittaja Rami Mäkinen kertoo dokumentin alussa, että poliisin laskujen mukaan Katiska-liigan rikoshyöty on reippaasti toistakymmentä miljoonaa euroa.

Uusimmassa jaksossa kuullaan jälleen useita henkilöitä haastattelun muodoissa. Ääneen pääsee taas muun muassa Nikon pikkusisko Jasmin Ranta-aho, ex-tyttöystävä Sofia Belórf, asianajaja Hannu Kaitaluoma, vankilalääkäri sekä rippipappi, jota kuultiin jo ensimmäisessäkin jaksossa.

Nikon isosiskon pidätys

Syksyllä 2019 poliisi pidätti myös Ranta-ahon isosiskon. Kun tämä oli tapaamassa Nikoa pasilan poliisivankilassa.

Vangitseminen tapahtui tapaamisen lopuksi. Nikon isosiskon pidättäminen vankilavierailun aikana oli Ranta-aholle kova paikka. Pidätys tapahtui Ranta-ahon naaman edessä, poliisi yritti ilmeisesti murtaa pleksin takana istuvan Niko Ranta- tunnustamaan huumerikoksensa.

– Tottakai siinä kohtaa tajuat, että ihan niinku vittuillakseen teidän pitää tässä suorittaa se vangitseminen, eikä siten että olisitte mennyt hakemaan sen himasta tai soittanut sen kyttikselle, kertoo Nikon ex-juristi Petra Lähdekallio.

– Saa naaman eteen sen, että kato nyt mitä tästä aiheutuu sun perheelles, se oli kova paikka hänelle (Nikolle), Lähdekallio jatkaa.

– Ei kahteen kuukauteen saatu olla missään tekemisissä, mun sisko oli aina koittanut pyytää että se pääsis soittamaan mulla, mutta ei oltu annettu lupaa, kertoo Nikon pikkusisko Jasmin siskonsa eristämisestä.

Ranta-ahon mukaan poliisi yritti murtaa hänet tutkintavankeudessa. Niko painottaa ohjelmassa myös että hän ei koskaan ole murtunut vaikka mediat niin ovat otsikoineet.

– Niillä oli hirvee halu murtaa mut, mitä mä siihen voin sanoa, Ranta-aho toteaa.

Syyttäjän väitteiden mukaan Nikon isosisko oli ottanut rahaa vastaan. Nikon sisko vietti kaksi kuukautta Hämeenlinnan naistenvankilassa törkeästä rahanpesusta epäiltynä.

Tunnustus

Niko avaa ohjelmassa motiivejaan, jotka saivat hänet lopulta tunnustamaan ja selvittämään asiat. Yksi syistä oli lopettaa hänen läheistensä ja sivullisten kärsimys.

Ranta-aho jäi kiinni myös kirjeiden lähettämisestä vankilasta. Kirjeet löydettiin Nikon isosiskon hallusta ja ne toivat syyttäjälle selkeyttä kokonaisuuteen Nikon asemasta huumeorganisaatiossa.

– Kyllähän se tilanne kävi vaikeeks, siitä oli mahdoton päästä ohi, Niko kertoi.

Samana päivänä Nikon toinen juristi Petra Lähdekallio vetäytyi jutusta ja Niko päätti vihdoin tunnustaa olevansa Cobra nimellä toiminut huumepomo. Samana päivänä Ranta-aho lähti avustamaan poliisia huumekätköjen löytämiseksi. Metsäkätköiltä löytyi noin 65 kiloa huumeita Nikon osoittamana.

Vasikoinnit

Useat pidätetyt tulleet apumiehet vasikoivat Ranta-ahon kuulusteluissa. Ex-Cannonball-pomo Janne ”Nacci” Tranberg kertoo närkästyneenä olleensa järkyttynyt kuinka laajasti Niko vasikoitiin Katiska-huumejupakassa.

MIA JUSSINNIEMI/NELONEN

– Kun mä sain ne pöytäkirjat käteen ja luin ne, niin mä en ole koskaan ollut niin järkyttynyt, kertoo Katiska-vyyhdin toinen pääsyytetty ex-Cannonball-johtohahmo Janne ”Nacci” Tranberg.

– 90 prosenttia tän jutun kuulusteluista on kansankielellä vasikoitu, Nacci tylyttää.

– Ne on kertonut kaiken mitä on tiennyt ja arvaillut loput vielä. Se vetää mut sanattomaksi. Miks ihmiset tekee mitään rikollista, jos ei pää kestä olla putkassa?

Myös Ranta-aho kertoi ihmettelevänsä vasikointia.

– Siis siinä mittamäärässä, mitä he kertoivat, sellaisia juttuja, mitä poliisi ei olisi ikinä tiennyt. Tuossa on paljon sellaisia henkilöitä, joille olisi tullut 3–4 vuoden tuomio. Sitten he päättävät kertoa, että hei, mutta oli vielä tällainenkin juttu ja tällainenkin juttu. Sitten he ottavat itse kahdeksan vuoden tuomion, Ranta-aho kertoo pöyrityneenä.

Miksi laillisin keinoin miljoonia tienannut menestyvä liikemies kääntyi huumepomoksi?

Dokumentissa kerrotaan myös syitä ja motiiveja sille mikä sai laillisillakin bisneksillä menestyneen Ranta-ahon ryhtymään huumeliigan pomoksi. Mikä lopuksi vei hänet rikosmaailman polulle?

Jännityksen lisäksi Niko kertoo, että bisnekset tai hänen tekemät asiat eivät saaneet tunnustusta, sillä Ranta-ahon isä vedettiin aina mukaan.

MIA JUSSINNIEMI/NELONEN

– Mitä tahansa mä tein, mä en onnistunut. Ihmiset aina sanoi, että Nikon faija. Kukaan ei antanut mulle mitään krediittiä. Kukaan ei pystynyt hyväksymään mun menestystä, Ranta-aho kertoo.

– Saavutukseni on viety aina pois sillä, että kun mun isä, isä, isä. Aikuisetkaan ihmiset eivät ole pystyneet hyväksymään sitä, että olen pystynyt menestymään liike-elämässä.

– Ehkä siinä on jonkinlainen sellainen, mikä on myös ajanut tuohon minua; pystyn, mihin vain, jos teen sen täysillä, Ranta-aho kertoo dokumentissa.

– Mä hain jostain tunnetta, päihteillä tai tekemällä rikoksia. Se on joku tunne, mitä sä haet.

MIA JUSSINNIEMI/NELONEN

Katuvaisen oloinen Ranta-aho ja vieraili päihdeongelmaisten laitoksessa

Neljännen ja viimeisen dokumenttijakson lopussa sympaattisen ja katuvaisen oloinen Niko antaa elämänohjeita päihdenuorille lastenkodin vierailullaan.

Katiska-pomo halusi myös tutustua päihdeongelmien ja rikoskierteiden kanssa kamppailevien lasten ja nuorten kanssa työskentelevään Carita Huviseen. Huvinen kertoi Ranta-aholle haudanneensa viisi lasta, jotka ovat kaikki kuolleet huumeiden yliannostukseen.

– On pysäyttävä hetki kuulla, että jotkut lapset ovat käyttäneet mun maahan tuomia huumeita. Aikuiset on vastuussa itsestään, mutta lapset on asia erikseen, Niko kertoo.

– Mä oon tehnyt monta virhettä elämässäni ja mä joudun maksamaan siitä kovan hinnan.

– Asioita on tehty, enkä mä niitä tekemättömäksi saa. Mä toivon, että mun virheiden kautta alettaisiin keskittymään näihin ongelmiin, Niko kertoo viitaten lasten ja nuorten huumeongelmiin.

Katuu tapahtumia perheensä, itsensä ja lasten takia.

Ranta-aho kertoo jopa järkyttyneenä ja katuvaisena dokumentin lopussa, että on vaikea hyväksyä että hänen maahantuomiaan huumeita on päätynyt myös lapsille.

– On itselle vaikea tilanne hyväksyä, että mä oon näin toiminut.

– Oon väärin toiminut ja se on fakta. Mä kadun tekemisiäni ihan perheeni kautta, itseni kautta, ja tottakai muiden ihmistenkin kautta ja ehkä suurin on lasten takia.

– En suosittele kenellekään näitä valintoja, kuuluu Ranta-ahon viimeiset sanat dokumentissa.

Niko Ranta-aholle vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta. Katiska-juttu on sen verran massiivinen, että tuomiota voidaan odotella aikaisintaan alkuvuodesta 2021.

Lue lisää aiheesta:

Ohhoh, Sofia Belórf haukuttiin lyttyyn Katiska-dokumentissa: ”Pahemman luokan kullankaivaja!”

Katiska-dokumentti: Sofia Belórf kertoo dramaattisesta pidätysaamusta: ”Ehdin sanoa Nikolle, että mitä vittua”

Seuraa Gekkosta Instagramissa ja WhatsApissa!

Kommenttiosio

Heräsikö ajatuksia? Kerro mielipiteesi. Tutustu kuitenkin sääntöihin.

Tilaa
Ilmoita minulle sähköpostilla
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Lue kaikki kommentit

Lue seuraavaksi

SUOSITTUA
TUOREIMMAT

Uusimmat kommentit