Salatut elämät -sarjasta tunnetuksi tullut näyttelijä Jasmin Voutilainen kuoli traagisesti maaliskuussa 27-vuotiaana.
Nyt Voutilaisen läheinen ystävä Laura Mononen on kertonut Iltalehdelle näyttelijän viimeisistä hetkistä. Haastattelu tehtiin siinä tarkoituksessa, että siitä voi olla apua ihmisille, jotka kamppailevat mielenterveysongelmien kanssa.
Jasmin kärsi useita vuosia vaikeasta masennuksesta, ahdistuneisuushäiriöstä ja toistuvista paniikkikohtauksista. Iltalehden jutussa kerrotaan, että ystävät ja perhe muistavat Jasminin ennen kaikkea iloisena ja muista välittävänä ihmisenä, jolla oli suuri sydän.
Artikkelissa kerrotaan, että Voutilaisen mielenterveyden haasteet alkoivat näkyä hänessä voimakkaammin viimeisen kahden–kolmen vuoden aikana, kun masennus kiristi otettaan.
Tappouhkauksia ja somekiusaamista
Julkisuuden myötä Jasmin sai paljon vihaviestejä ja uhkauksia somessa.
– Hän koki voimakasta somekiusaamista, vainoamista, uhkailua tulla Jasminin kotiin, seksuaalista häirintää sekä haukkumista painosta. Lisäksi hän sai tappouhkauksia. Siinä oli vähän liikaa, ystävä Laura Mononen kertoo Iltalehdelle.
Hän sai kuitenkin paljon voimaa myös seuraajiensa positiivisista viesteistä.
Jasminin kerrotaan hakeneen useasti apua mielenterveysongelmiinsa. Viime kesänä hänen vointinsa muuttui huonommaksi.
– Viimeiset kahdeksan kuukautta olivat Jasminille vaikeita. Viime kesänä me vietimme Jasminin synttäreitä ja meidän oli tosi vaikeaa saada häntä enää silloin edes ulos. Niihin aikoihin masennus alkoi mennä todella pahaksi, vaikka meillä olikin lopulta hauska ilta, Laura sanoo IL:lle.
Jasmin vietti viimeiset kuukautensa lähes kaiken aikansa kotonaan, neljän seinän sisällä. Ystävän mukaan hän ei uskaltanut välillä käydä edes kaupassa.
– Hän nukkui paljon. Yöt olivat usein unettomia, jolloin hän pohti ja mietti elämää sekä katsoi sarjoja tai leffoja, mutta päivät hän nukkui. Oli niin raskasta, kun hän ei enää jaksanut käydä työelämässä tai nähdä kavereita. Ja kun muut ihmiset tekivät asioita, niin se lisäsi sitä ahdistuneisuutta, kun itse ei jaksa, ystävä kertoo IL:lle.
Ystävän mukaan Jasmin haki unettomuuteen apua alkoholista.
– Jasmin ei olisi halunnut juoda, mutta se oli ainoa tapa rentoutua, kun ahdistus ja vaikea masennus olivat niin voimakasta, Mononen kertoo lehdelle.
Laura kertoo myös Jasminin viimeisestä sairaalakäynnistä. Hän vei Jasminin itse sairaalan päivystykseen tammikuussa. Lauran mukaan Jasmin lähetettiin lähes heti takaisin kotiin, vaikka tilanne oli hyvin vakava ystävien mielestä.
– Ja näitä samoja tilanteita tapahtui muutamaankin otteeseen. Enkä pysty ymmärtämään, miksi tilannetta ei otettu vakavasti, Laura kertoo Iltalehdelle.
Viimeinen päivä
Laura kertoo olleensa Jasminiin yhteydessä viimeisen kerran kuolinpäivää edeltävänä iltana ja kuolinpäivän aamuna. Ystävykset olivat sopineet alustavasti tapaavansa tuona päivänä, mutta tapaaminen ei toteutunut.
– Minulle se päivä ei vain jostain syystä sopinut, enkä mitenkään päässyt juuri silloin näkemään häntä. Se, että en mennyt näkemään häntä, painaa mieltäni edelleen todella paljon, Laura kertoo IL:lle.
Lauran mukaan se oli yksi harvoista kerroista, jolloin hän ei pystynyt näkemään Jasminia.
Kuolinpäivää edeltävänä iltana Laura ja Jasmin puhuivat puhelimassa tavallisista asioista.
– Silloin hän oli toki hieman surullinen, kun puhuimme puhelimessa. Kaikki tuntui tasapaksulta, mutta kuitenkin aika normaalilta, mitä olin tottunut häneltä kuulemaan, kun hänellä on ollut vaikeaa, Laura kertoo lehdelle.
Pyysi apua vielä kuolinpäivänäänkin
Kuolinpäivän aamuna Jasmin vaikutti Lauran mukaan pirteämmältä, kun hän oli ollut yhteydessä ystäviinsä. Ystävä kertoo ettei olisi yhtään voinut arvata mitä tulee tapahtumaan.
Lauran mukaan Jasmin oli yrittänyt hakea apua vielä viimeisinä päivinään. Hän olisi halunnut päästä pakkohoitoon.
– Aivan viimeisinä päivinä Jasmin soitti päihdeklinikalle, koska tilanne oli niin akuutti. Hoitaja sanoi, että hän ottaa yhteyttä lääkäriin ja he soittavat Jasminille takaisin, mutta sitä puhelua ei koskaan ehtinyt tulla, Laura kertoo Iltalehdelle.
Jasmin pyysi ystävän mukaan apua itselleen vielä kuolinpäivänäänkin. Illalla hän menehtyi.
– Seuraavana aamuna sain Jasminin äidiltä puhelun, että Jasmin on menehtynyt, Laura sanoo hiljaa IL:lle.
Iltalehden toimittajaa kysyy millaisen viestin Jasmin lähettäisi maailmalle nyt, jos hän pääsisi piipahtamaan takaisin.
– Hän haluaisi lähettää terveisiä kaikille, jotka painivat mielenterveysongelmien kanssa, että koettakaa jaksaa, pysykää vahvana. Huutakaa sitä apua ja vaatikaa sitä. Älkää luovuttako mistään hinnasta, vaikka tekisi mieli luovuttaa, Laura sanoo IL:lle.
Mieli ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä: 09 2525 0111. Kriisipuhelin päivystää joka päivä 24 tuntia vuorokaudessa suomen kielellä. Hätätilanteessa soita aina yleiseen hätänumeroon 112.
Lähde: Iltalehti
Lue myös:
- IL: Tällaiset olivat Jasmin Voutilaisen, 27, hautajaiset
- Salkkarit-tähti Vivi Wahlström avautui Jasmin Voutilaisen kuoleman jälkeisestä ajasta: ”Näiden töiden teko tällaisena aikana tuntuu väärältä”
- Erika Vikman kommentoi Jasmin Voutilaisen kuolemaa: ”Somekiusaaminen yhdistettynä masennukseen voi viedä pimeään paikkaan”
- Sara Chafak kommentoi Jasmin Voutilaisen äkillistä kuolemaa: ”Toivottavasti tämä herättäisi keskustelua, miksi julkkiksia saa arvostella mielen määrin ilman seurauksia”