Vain elämää: Pyhimyksen versio Ilveksestä ihmetyttää – Nyt puhuu Anssi Kela: ”Toivoisin, ettei raiskaus-termiä käytettäisi”

Monet Vain elämää -fanit ovat lytänneet Pyhimyksen Ilveksen.

Vain elämää -ohjelman tuoreimmassa jaksossa vietettiin Anssi Kelan päivää, ja katsojat pääsivät kuulemaan räppäri Pyhimyksen version Kelan suosikkikappaleesta Ilves. Räppärin versio poikkesi paljon alkuperäisestä, ja tämä on saanut monet fanit jopa hermostumaan.

Nyt Kela on avautunut asiasta omalla sometilillään. Päivityksessä hän puolustaa artistien tekemisen vapautta.

– Ensiksi haluan sanoa, että jos minun biisejäni versioi, niille saa tehdä mitä haluaa. Eivät tekeleeni ole mitään koskemattomia pyhäinjäännöksiä: melodioita, sanoja ja sointuja saa muuttaa. Oma versioni aiheesta on jo tehty. Tylsintä olisi kuulla alkuperäistä mukaileva replika. Haluan kuulla, miten toinen artisti kaappaa biisin itselleen, ja puhaltaa siihen uutta elämää, Kela kirjoittaa.

Anssi kertoo, että Pyhimyksen versio kappaleesta oli oivaltava ja rohkea.

– Hän on käyttänyt biisistäni vain kertosäkeen, ja kirjoittanut sen ympärille uuden tekstin — vielä kokonaan eri aiheesta kuin alkuperäisessä. Se ei ole niinkään versiointia, kuin uuden luomista.

Nelonen media

– On aina jännittävää kuulla, millaisia muotoja biisini ottavat muiden käsittelyssä. Hienoimmillaan versiot avaavat biisin sisään kokonaan uuden ikkunan, näyttävät sen toisesta näkökulmasta. Pyhimys vei tuon äärimmilleen, mikä on minusta mahtavaa. Alkuperäinen Ilves sai rinnalle toverin. Lumeen jää nyt kahdet jäljet, muusikko ylistää.

Joidenkin mielestä Pyhimys on jopa ”raiskannut” hyvän biisin. Kela ei sulata termin käyttöä.

– Toivoisin, ettei termiä ”raiskaus” käytettäisi biisien versioinneista puhuttaessa. Raiskaus on vakava rikos. Jos samalla sanalla kuvataan lainakappaleiden esittämistä, niin silloin vähätellään seksuaalirikosten uhrien kokemuksia, Kela kirjoittaa.

Kela painottaa, että alkuperäinen Ilves on yhä voimissaan.

– Alkuperäinen Ilves on ensinnäkin edelleen olemassa — Pyhimyksen versio ei pyyhkinyt sitä pois. Biiseillä on oma evoluutionsa, niiden kuuluukin kehittyä ja muokkautua. En minäkään esitä Ilvestä keikoilla täysin samalla tavalla kuin sen levytin. Laulun evoluutiolle ja eloonjäännille on vain hyödyksi jos siitä on liikkeellä erilaisia mutaatioita.

Lopuksi laulaja pohtii, ettei hyväksyisi kappaleidensa käyttöä sellaisessa toiminnassa, joka olisi  hänen omien arvojen vastaista.

– Mikä sitten olisi minulle sellainen tilanne, missä kokisin, että biisini on häpäisty? Kyllä se varmaankin liittyisi siihen, jos jotain lauluani käytettäisiin buustaamaan toimintaa, joka olisi täysin omien arvojeni vastaista. Esimerkkinä mieleen tulevat ne lukuisat artistit, jotka älähtivät Amerikassa, kun Trump käytti heidän biisejään kampanjatilaisuuksissaan. Tuollaista minäkin kavahtaisin, Kela kirjoittaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Anssi Kela (@anssikela) jakama julkaisu

Seuraa Gekkosta Instagramissa ja WhatsApissa!

Kommenttiosio

Heräsikö ajatuksia? Kerro mielipiteesi. Tutustu kuitenkin sääntöihin.

Tilaa
Ilmoita minulle sähköpostilla
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Lue kaikki kommentit

Lue seuraavaksi

SUOSITTUA
TUOREIMMAT

Uusimmat kommentit