Immu vs. Stagala -kohunyrkkeilyottelu on jakanut mielipiteitä, ja nyt myös entinen ammattinyrkkeilijä Eva Wahlström on ottanut kantaa aiheeseen Instagramissa.
Katso video: Stagala tyrmäsi Immun rajusti sekunneissa
Wahlström suhtautuu ilmiöön kaksijakoisesti, hän näkee kamppailutapahtumien suosion positiivisena, mutta on huolissaan nyrkkeilyn maineesta.
– On mahtavaa, että kamppailulajikentällä kuhisee, Eva kirjoittaa Instagramissa ja jatkaa:
– Tapahtumat tuo lisää harrastajia myös nyrkkeilysaleille.
Hän ihailee myös Ice Cage Fighting -promootion ”röyhkeää markkinointia”.
– On myös ihailtavaa, millä uskolla ja röyhkeydellä nämä uudenlaiset kamppailutapahtumat on markkinoitu. ”Immu ja Stagala” alkaa olla jo yhtä tuttu sanapari kuin ”Matti ja Teppo”, ja halli oli täysi, Wahlström kirjoittaa.
Silti Wahlström näkee, että kyseessä ei ollut oikeaa nyrkkeilyä.
– Immu ja Stagala ei ollut nyrkkeilyä. Se oli suunsoittoa ja nyrkkeilyn larppaamista, tappelua hanskat kädessä.
– Nyrkkeily sai alkunsa niin, että ottelijat löivät toisensa hengiltä yleisön edessä. Ei saanut edes väistää – kuolema oli kansan huvia. Siitä alkoi kehitys siihen mitä nykypäivän nyrkkeily on: sweet science, jossa jokainen nyrkkeilijän ominaisuus on hiottu huippuunsa ja jokainen ottelun siirto on viety niin pitkälle että se vastaa tiedettä.
Wahlström muistuttaa, että ammattinyrkkeily on maailman vaikeimpia lajeja ja että kyse on taidosta, ei pelkästä lyömisestä.
– Se on väistöjä, torjuntoja, koskemattomuutta. Se on rytmiä ja rytminvaihtoja. Ansojen rakentamista, vastustajan lukemista ja ratkaisemista. Vaatii vuosien harjoittelua tullaakseen edes siedettävän hyväksi nyrkkeilijäksi, Eva kertoo.
Evan mukaan tuomarin viimeiset sanat ”suojaa itseäsi koko ajan” ennen matsia ei ole pelkkä ohje vaan elinehto.
– Nyrkkeilijän kuuluu ymmärtää, että kehässä voi kuolla – tai tappaa toisen. Pää ei ole alaisin, eikä se ole lyömistä varten.
Evan mukaan rahasta tappeleminen ja tajunnan menettäminen ei ole nyrkkeilyä eikä sitä pitäisi sellaiseksi kutsua.
– Se on täysin eri asia kuin pugilismin jalo taide. Se on epäkunniottavaa lajia ja sen harrastajia kohtaan ja tuo saleille porukkaa vääristä syistä ja väärällä asenteella.
Eva kertoo, että hän on itse yrittänyt puhdistaa nyrkkeilyn mainetta parikymmentä vuotta.
– Nyt tuntuu, että mennään toiseen suuntaan.
– Silti se aina vaatii ballseja astua kehään, ja maailma tuntuu tällä hetkellä kaipaavan tappeluita, jossa yleisö pääsee päästelemään höyryjä. Mutta nyrkkeilyn kannalta se on taantumista vuosisatoja taaksepäin, Eva päättää.