Maria Veitola sai valtavan määrän tukea kerrottuaan verkkohäirinnästä – ohjaa nyt miten tulisi toimia somessa ja netissä

Aiemmin tällä viikolla toimittaja Maria Veitola julkaisi Instagram-tilillään pitkän päivityksen, jossa hän kertoi joutuneensa ”rajusti maalitetuksi” puolustaessaan transaktivistia kohun keskellä.

Maria ei maininnut päivityksessään henkilöiden nimiä, mutta hänellä on ilmeisesti mennyt sukset ristiin urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuoren kanssa jo aiemmin transurheilukohun vuoksi.

Lue myös: Aleksi Valavuori menetti transkohun seurauksena 30 000 euron kumppanuuden: ”Minä puolustan kuitenkin tyttöjen ja naisten unelmia”

Mariasta kiersi netissä meemi, jossa häntä mustamaalattin sanojensa mukaan. Lisäksi hän mainitsi miten hänestä oli kerrottu valheita podcastissa.

Veitolan kirjoitus asiasta somessa sai paljon tukea lukijoilta. Maria kirjoitti uuden päivityksen, jossa kiitti tuesta ja jakaa ohjeita miten tulisi käyttäytyä somessa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Marian Instagram-julkaisu:

”Hei. Olen saanut valtavan määrän empaattisia kommentteja sekä viestejä edelliseen postaukseeni liittyen. Tunnen tukenne. Nyt tiedän mitä teen, kun paska osuu tuulettimeen tai inboxi kilahtaa pahaenteisesti ensi kerralla: palaan sanoihinne ja imen niistä voimaa ja rohkeutta. Kiitos.

Moni on kysynyt, mitä voi tehdä ja mistä on apua? Jokainen meistä voi miettiä, miten toimii somessa ja netissä.

! Älä luo, kannata tai levitä loukkaavia, vihaa ja halveksuntaa tai vastakkainasettelua lietsovia sisältöjä.
! Jos haluat kertoa toisen ihmisen virheestä tai ajattelemattomuudesta, laita ensisijaisesti yksityisviesti.
! Mieti miten osallistut keskusteluun? Onko tapanasi lietsoa vihaa ja kasvattaa eripuraa, vai voisitko yrittää luoda yhteistyötä ja rakentaa siltoja?
! Kun haluat kiistellä asiasta, älä vääristele vastapuolen sanomaa tai mene henkilökohtaisuuksiin.
! Älä pura pahaa oloasi toisiin ihmisiin. Älä usuta omia seuraajiasi tai omaa viiteryhmääsi kenenkään perään. On tyylikkäämpiäkin tapoja kerätä irtopisteitä.

Jos näet tai epäilet, että jotain ihmistä häiritään ja haluat osoittaa tukesi, mutta pelkäät tehdä sitä julkisesti, laita yksityisviesti. Se on tyhjää parempi tuki.

Jos joku kertoo kokeneensa verkkohäirintää, ethän vähättele kokemusta. Verkkohäirinnästä kertominen ei ole uhriutumista, vaan väkivallan tuomista päivänvaloon. Verkkohäirintä ei ole vain ”kateellisten panettelua” tai ”vihapuhetta”. Verkkohäirintä on väkivaltaa, jonka tavoitteena on hiljentää kohde, kaventaa tämän elintilaa ja halukkuutta osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Naiset ja vähemmistöt kokevat verkkohäirintää enemmän kuin muut ja se on luonteeltaan rajumpaa. Meidät halutaan uhkailla ja painostaa pois näkyvistä ja kuuluvista. Tämä on ihan oikea uhka demokratialle.

Myös edellämainittuihin ryhmiin kuuluvat ihmiset saattavat syyllistyä verkkohäirintään. Väkivalta on aina tuomittavaa, olipa tekijä kuka tahansa.”

Juttua on kommentoitu paljon jopa ”viralliselta taholta”. Kansanedustaja Eva Biaudet vastasi Marian julkaisuun näin:

”Voimia (liekkiemoji) olet vahva ja rohkea ja vahva naisten oikeuksien esikuva. On vaikea käsittää että moni vielä kokee sen jollain tavoin uhkaavana kun nainen ottaa tilaa, uskaltaa elää omana itsenään rikkoen vanhoja sukupuolirooleja rajoittavia ja alistuneen, taka-alalla elävän naisen stereotypioita. Sitä uskoo aina että olemme yhteiskuntana pidemmällä, että olemme sivistyneitä ja avarakatseisia ja rationaalisia. Mutta ainakin minulle sinä annat voimaa kun et lannistu, vaikka ymmärrän että silläkin on oma hintansa.”

Lue myös: Ohhoh! Maria Veitola kertoo tulleensa rajusti maalitetuksi: ”Inboxiini vyöryi vihaa ja halveksuntaa”!

Liity Gekkosen WhatsApp-ryhmään

Kommenttiosio

Heräsikö ajatuksia? Kerro mielipiteesi. Tutustu kuitenkin sääntöihin.

Tilaa
Ilmoita minulle sähköpostilla
guest
0 Kommenttia
Tuoreimmat
Vanhimmat Eniten äänestetty
Inline Feedbacks
Lue kaikki kommentit

Lue seuraavaksi

SUOSITTUA
TUOREIMMAT

Uusimmat kommentit