Urheilun parissa hääräävä Aleksi Valavuori on joutunut rajun hyökkäyksen ja ”cäncelöinnin” yrityksen kohteeksi mielipiteistään, joita hän on kertonut liittyen urheiluun ja transnaisiin.
Valavuori on menettänyt jo yhden sponsoreistaan kohun seurauksena. Sponsorin lähtö toi Aleksin lompakkoon 30 000 euron loven. Mies on avautunut aiemmin talousvaikeuksistaan, ja yrityksistään kuitata puolen miljoonan euron verovelat pois.
Mediakohu sai alkunsa, kun Valavuori kritisoi somessa uusiseelantilaisen transnaisen Laurel Hubbardin osallistumista naisten painonnostosarjaan Tokion Olympialaisissa.
Valavuori kutsui Hubbardia mm. ”doupatuksi mieheksi”.
Valavuori avautui tilanteesta keskiviikkoiltana Youtube-kanavallaan.
– Tässä on ollut melkoinen turbulenssi viimeisen vuorokauden aikana. Kaikki käynnistyi siitä, kun olen ottanut kantaa hyvinkin voimakkain sanakääntein siihen, että mun mielestä ei ole ok, että koko ikänsä miehenä eläneet ja miehen fysiikasta ja testosteronitasoista nauttineet siirtyvät naisten sarjoihin, Aleksi Valavuori pohjustaa videolla.
– Tämä vie naisilta ja tytöiltä ei ainoastaan tulevia työpaikkoja, vaan unelmia. Tuhoaa jopa heidän opiskelupaikkojaan, urheilustipendejä Yhdysvalloissa.
– Ja ei tuhoa pelkästään urheilu-uraa vaan myös elämänunelmia, ja jopa elämiä, Aleksi kertoo videolla.
– Tällä ei ole mitään tekemistä sen suhteen, ettenkö minä hyväksyisi kaikkien identiteettejä tai kaikkien unelmia. Jokainen saa olla sellainen kuin just itse haluaa olla. Mutta se ei voi olla oikeutus siihen, että saadaan pikaportti omien unelmien kautta siihen, että tuhotaan muiden unelmat. Tässä kohtaan puhutaan ennen kaikkea tyttöjen ja naisten unelmista, Aleksi jatkaa.
Aleksi katsoo asiaa tieteen ja faktan kannalta.
– Jokainen tutkimus sanoo, että mies on naista ylivertaisempi fyysisesti. Se ei ole mun vika, että teinipojat voittaa naisten maajoukkueen. Se ei ole myöskään naisten vika, eikä se ole mitään pois naisten urheilusta. Olen aina karsastanut sitä, että naisten ja miesten urheilua verrataan. Sitä kilpailujen tasoa, mutta nyt on vähän pakko.
Aleksi kertoo, että somevaikuttajaksi ja toimittajaksi itseään tituleeraava transaktivisti Mona Bling ja hänen tukijoukkonsa ovat ruvennut lähettämään hänen sponsoreille ja jopa lähipiirille viestejä, joissa Aleksia syytetään muun muassa trans- ja homofobiseksi sekä rasistiksi.
– Siellä käytetään termejä, trans- ja homofoobikko sekä rasisti ja naisvihaaja. Ne on sairaita termejä, jota minä en mitään edusta. Jokainen joka minut tuntee, niin tietää, että olen rakastunut erilaisuutta. Tämä keskustelu ei liity millään tavoin transihmisten oikeuksiin, vaan tämä liittyy huippu-urheiluun ja siihen, että millaisen edun ihminen, joka on viettänyt miehen kropassa saa, jos hän voi tehdä vapaan siirtymän ilman leikkausta tai kohta ehkä jopa ilman hormonihoitoja naisten sarjaan. Jos tämä sallitaan, niin me sallitaan se, ettei naisilla ole kovin kauaa huippu-urheilua tai ammattia, Aleksi kertoo videolla.
– Se mitä tämä Mona Blingin tekemä joukkio nyt tuolla tekee, niin se on ihan sairasta. Moni varmasti kääntäisi tässä kohtaan vasemman posken ja rupeisi sovittelemaan, tai jopa polvistuisi, niin kuin urheilumaailmassa ollaan nähty joidenkin epätoivoisten toimesta monesti.
– Mä en sitä tee. Minua ei kiinnosta paskaakaan, Vala täräyttää.
– Silloin kun ei kiinnosta paskaakaan, niin silloin ei voi cänceloida.
– Mä en tuu missään nimessä hyväksymään teidän toimintaa. Mä en jää tuleen makaamaan, mä isken täysillä teitä takaisin. Tän sairaan toiminnan on aika loppua, tästä on kärsinyt aivan liian moni, Aleksi jatkaa.
– Monia työpaikkoja on viety ja elämiä tuhottu sen takia että heillä on mielipide, ja usein se mielipide on vielä sellainen joka tukeutuu faktaan ja tieteeseen. Sellasta mielipidettä ei voi cäncelöidä.
Aleksi lupaa julkaista jokaisen viestin, jonka Mona tai hänen kumppaninsa lähettävät hänen yhteistyökumppaneilleen ja läheisilleen.
– Teidän sanoilla on vastuu, Aleksi jyrähtää.
Valavuori paljasti menettäneensä jo yhden yhteistyökumppanin Monan lähettämien törkyviestien vuoksi.
– Vuorokauden aikana näiden ihmisten cäncelöinti maksoi minulle 30 000 euroa. Yksi pitkäaikainen yhteistyökumppani ilmoitti, etteivät he pysty jatkamaan kanssani. Mietin hetken, miten minun pitäisi reagoida tuohon.
– Kysyin heiltä miksi näin on, ja niillä meni niin sanotusti paskat housuun. Sanon sitten kans oman julkisen mielipiteeni, että mitkä teidän arvot on.
– Minä puolustan kuitenkin tyttöjen ja naisten unelmia, mutta jos transihmisten unelmat menevät heidän mielestä tyttöjen ja naisten edelle, ja naisten unelmia voidaan tuhota epärehellisin keinoin, niin sitten itseasiassa on parempi, ettemme jatka yhteistyötä.
Katso Aleksin video alta:
Alapuolella kuvakaappaus Mona Blingin lähettämästä häirintäviestistä Valavuoren sponsorille.
Aleksi ja Mona ovat käyneet kiivasta keskustelua myös Twitterissä.
– Aikamoinen pyörityspäivä oli tänään. Kävin läpi Instagramissa noin 500-600 vihaviestiä, joissa osassa uhkailtiin myös väkivallalla. Case-@Valavuori jatkuu varmasti huomenna vielä myös, uskoisin, Mona Bling kirjoitti Twitterissä.
– Jatkuu varmasti jo tänään, toki myös huomenna ja ylihuomenna. Se mitä Mona ja moni tuu tekee, mulla on sille nollatoleranssi. Se on sairasta ja kaikin tavoin vaarallista etenkin heille, jotka oikeasti tasa-arvoa toivovat. Täältä ei heru sulle yhtään sympatiaa tai myötätuntoa, Valavuori on vastannut Monalle.
– Mitä @Valavuori mä olen tehnyt? Kertonut sun sponsoreille, että sä puhut transfobisia asioita Twitterissä (kutsunut transnaisia miehiksi, käyttänyt deadnamea) ja kysynyt heiltä onko se heidän arvojensa mukaista? Sä olet omilla sanomisillasi aiheuttanut sponssien kariutumiset, Mona vastasi takaisin Aleksille.
Mona on sabotoinut Valavuoren elinkeinoa harjoittamalla cäncelöinti-kulttuuria. Englanninkielinen termi ”cancellation-culture”, tarkoittaa modernia internetaktivismia, jolla henkilöä (usein julkkista) mustamaalataan ja kivitetään joukolla ja hänet voidaan ”poistaa” sosiaalisesta mediasta, mielipiteen tai teon vuoksi, joita usein viiteryhmät pitävät loukkaavana.
Valavuori on saanut paljon tukea ihmisiltä myös Twitterissä.
– Sä et voi heittää tostanoin vaan transfobia, homofobia ja rasismi kortteja jostain ihmisestä, joka nyt on jostain urheiluun liittyvästä säännöstä eri mieltä! Sitten viellä lähtee ottaa isolla porukalla yhteyttä sponsoreihin ja läheisiin on jo sairasta touhua, eräs Twitter-seuraaja ihmettelee.
– Toimintasi on sosiaalisen median syöpä. Teet (muka) edustamillesi viiteryhmille enemmän haittaa kuin hyvää. Ja sitten itket, kun oma toiminta johtaa vastareaktioon. Tuskin ymmärrät edes hävetä, kirjoittaa Viihdelehti Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck.
Eräs somekäyttäjä tuo esiin myös toisenlaisen, hieman karumman esimerkin.
– Odotan suurella hämmenyksellä maailman ensimmäistä transnyrkkeilijää. Siinä on tasa-arvo ihmeissään kun entinen mies paiskoo nyrkeillä naista kehässä naamaan ja feministit hurraavat katsomossa, kirjoittaa Twitter-käyttäjä Marko Kettunen.
Odotan suurella hämmenyksellä maailman ensimmäistä transnyrkkeilijää. Siinä on tasa-arvo ihmeissään kun entinen mies paiskoo nyrkeillä naista kehässä naamaan ja feministit hurraavat katsomossa.
— Marko Kettunen (@MarkoKettunen) August 5, 2021
Tässä ilmiössä on sellainenkin puoli, että miehestä naiseksi muuttuneet vaihtavat jo naisten sarjaan mutta naisesta mieheksi muuttuneita ei miesten sarjoissa taida vielä näkyä. Mistähän se oikein mahtaa johtua? Tasa-arvon puutetta? https://t.co/FbdtztEymN
— Marko Kettunen (@MarkoKettunen) August 5, 2021
Jatkuu varmasti jo tänään, toki myös huomenna ja ylihuomenna. Se mitä Mona ja moni tuu tekee, mulla on sille nollatoleranssi. Se on sairasta ja kaikin tavoin vaarallista etenkin heille, jotka oikeasti tasa-arvoa toivovat. Täältä ei heru sulle yhtään sympatiaa tai myötätuntoa. https://t.co/abtxhzeKq2
— Aleksi Valavuori (@Valavuori) August 5, 2021
Ensinnäkin Mona sä valehtelet tässäkin. Toisekseen sä valehtelet ja solvaat todella vaarallisilla termeillä. Jos et itse ymmärrä mitä teet, se on jo sairasta. Sun teot on törkeitä ja niistä joutuu kantamaan vastuun. Se vastuu tuli sulle eilen, tulee tänään ja tulee huomenna. https://t.co/rIvdo1uVua pic.twitter.com/7x0TqlWfa6
— Aleksi Valavuori (@Valavuori) August 5, 2021
Soppaan laittoin lusikkansa myös korkeushypyn Suomen mestari ja transnainen Jere Nyström, joka muutti hiljattain nimensä Jadeksi. Jade kertoi Iltalehden haastattelussa olevansa pettynyt transurheilijoiden saamaan kritiikkiin, ja muun muassa siihen, että Valavuori on kutsunut Laurel Hubbardia ”douppaavaksi mieheksi”.
Aleksi on ottanut kantaa myös Jaden urheilu-uraan.
– Jere hyppäsi pitkään miesten sarjassa kuten miehet tekevät. Nyt Jere on Jade eikä Jade näe ongelmaa siinä, että hän oli Jerenä yli 30cm miesten kärkeä perässä, mutta Jadena hän on naisten kärkeä perässä enää 2cm. Minä näen tässä ison vääryyden ja vaaran, Valavuori kirjoittaa.
– Minä nostan hattuni Jadelle rohkeudesta ihan kaikessa. Mutta edes mahdollisuus hypätä naisten sarjassa tulevaisuudessa on täysin väärin. Kenties urheilijat eivät itsekään näe tätä ongelmaisuutta ennen kuin sen joutuu ihan konkreettisesti kokemaan ja menee työt, Valavuori jatkaa.
Jere hyppäsi pitkään miesten sarjassa kuten miehet tekevät. Nyt Jere on Jade eikä Jade näe ongelmaa siinä, että hän oli Jerenä yli 30cm miesten kärkeä perässä, mutta Jadena hän on naisten kärkeä perässä enää 2cm. Minä näen tässä ison vääryyden ja vaaran.https://t.co/syiuzPwcCN
— Aleksi Valavuori (@Valavuori) August 4, 2021
Aleksi on puhunut sosiaalisessa mediassa Jadesta Jerenä viitatessaan miehen menneisiin urheilutuloksiin. Tämän vuoksi cäncelöinti-aktivistit syyttävät Valavuorta ”deadnamen” käyttämisestä. Tällä viitataan henkilön edelliseen, ja alkuperäiseen nimeen.
– Mitä tulee näihin deadname-termeihin, niin minä en ole koskaan kuullut niistä urheilussa. Kun urheilussa tilastoidaan virallinen tulos, se tilastoidaan sillä nimellä, jolla tulos on tehty. Tulosta ei voi siirtää toisiin nimiin etu- tai jälkikäteen. Sääntö ei ole minun keksimäni, Valavuori puolustautui.
Mitä tulee näihin deadname-termeihin, niin minä en ole koskaan kuullut niistä urheilussa. Kun urheilussa tilastoidaan virallinen tulos, se tilastoidaan sillä nimellä, jolla tulos on tehty. Tulosta ei voi siirtää toisiin nimiin etu- tai jälkikäteen. Sääntö ei ole minun keksimäni.
— Aleksi Valavuori (@Valavuori) August 5, 2021
Alapuolella kuva Mona Blingistä ja Jade Nyströmistä.
View this post on Instagram
View this post on Instagram