Big Brother Suomi -ohjelmasta viime syksynä kohun saattelemana poistunut porilainen juristi Sini Liljeqvist, 34, avautui Instagram-tilillään elämästään ADHD:n kanssa.
Tällä viikolla (11.-17.10.) vietetään ADHD-viikkoa. ADHD on neuropsykiatrinen oireyhtymä, joka aiheuttaa ylivilkkautta ja hyperaktiivisuutta.
ADHD-viikon kunniaksi Sini kertoi muun muassa henkilökohtaisia asioita arjestaan, joita diagnoosi vaikeuttaa.
Lääkkeistä ongelmia
Sini kertoo useamman sivun päivityksessään, muun muassa nykyisestä lääkityksestään, jonka kanssa hänellä on ollut haasteita.
– Sopivan ADHD-lääkityksen löytäminen on ollut yhtä helvettiä, eikä se ole vielä edes löytynyt. Vaikuttavat aineet ovat hieman eri sarjaa kuin burana 200 mg:ssä, Sini kirjoittaa.
Naisen lääkkeiden sivuoireet ovat olleet niin rajut, ettei hän halua edes niitä kuvailla julkisesti.
– Vakavimmat oireet ovat olleet niin pahoja ja henkilökohtaisia, että en halua niitä avata. Lievempinä oireita lääkkeet ovat aiheuttaneet migreenini pahenemista, pahoinvointia, oksennusta, huimausta sekä jäätävää kipua päästä varpaisiin asti. Edes kännykkä ei pysynyt kädessä, kun niveliin sattui niin paljon.
– Nykyisen lääkityksen kanssa on myös haasteita ja jatkuva seuranta käynnissä, ettei tapahdu ikäviä asioita, Sini kertoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
View this post on Instagram
”Liikun kuin zombi”
Sini ei kuitenkaan voi elää normaalielämää ilman lääkitystään.
– Ilman en voi olla, sillä aivoni ovat lääkkeettöminä päivinä yhtä sumua, Sini kertoo.
– En meinaa saada itseäni nousemaan sohvalta, liikun kuin zombi, aivot käyvät kuin hidastettu elokuva, tavarat menevät jatkuvasti vääriin paikkoihin (murot menevät jääkaappiin ja maito kaappiin), ajatus katkeaa jatkuvasti, unohdan mitä piti sanoa ja välillä on vaikea muodostaa edes yhtä järkevää lausetta, hän luettelee.
– Kotoa en kykene tällaisina päivinä liikkumaan mihinkään. Näin ollen otan mieluummin lääkkeen, joka antaa minulle jonkinlaisen kyvyn toimia ja siedän jatkuvan vapinan sekä jatkuvan tarkkailun alla olemisen, ettei tapahtu jälleen jotain liian pahaa, BB-tähti jatkaa.
– Minulla on mennyt elämässä lukemattomia viikkoja hukkaan, kun lääkerallin kanssa on ollut niin paljon päiviä, ettei ole kyennyt mihinkään muuhun kuin selviämään päivästä, Sini kirjoittaa.
Sini kertoo myös miten ADHD ilmenee arjessa.
– Saatan käydä välillä niin kierroksilla, että kykenen samaan aikaan painamaan sata lasissa kymmenentuntisen työpäivän, työpäivän jälkeen suorittamaan opintoja erinomaisella menestyksellä ja sitten vielä yöllä remontoin taloa.
– Uni ei tule, koska odotan aamua, jolloin pääsen taas into piukeana irti. Välillä taas menee päiviä tai viikkoja, etten saa kymmenen tunnin toimistolla notkumisen aikana tehtyä tehokkaasti edes kahta tuntia kirjoitustöitä, kun keskittyminen ei riitä ja löydän itseni siivoamasta toimiston laatikoita, tekemässä työkavereille jotain muka hassunhauskoja jekkuja sekä hihittelemässä itsekseni kaikkea tyhmää. Kotona ei myöskään opiskella eikä remontoida.
Ei kärsivällisyyttä
Sini kertoo, että häneltä puuttuu myös kärsivällisyys asioiden kanssa.
– Kärsivällisyys on sitä luokkaa, että lennot Aasiaan on ollut verrattavissa kidutukseen. Teen ihan mitä vaan muuta kuin istun niin pienessä tilassa paikallani lähes 10 tuntia. Kirjoihin en pysty keskittymään, elokuvissa jaksan kääntää englantia päässäni noin kolme minuuttia.
Motorinen kömpelyys
ADHD vaikuttaa myös siihen, että tavarat hajoavat helpommin huolimattoman käsittelyn vuoksi. Hän kertoo kolaroineensa useita autoja ja moottoripyöriä ADHD:n vuoksi.
– Motorinen kömpelyys ilmenee siten, että tavaroita on mennyt rikki tavallista useammin. Käytössäni olleita autoja tai moottoripyöriä olen saanut kolhittua ainakin yli kymmentä. Rahaa on siis palanut tuhansia euroja näiden äkkipikaisten ja voimakkaiden liikkeiden vuoksi.
View this post on Instagram
”Tuntuu suunnattoman pahalta”
Sini kertoi myös miten ADHD vaikuttaa hänen työhönsä negatiivisesti.
– Suunnattoman pahalta kuitenkin on tuntunut leima, että en voi olla hyvä asianajaja, koska osaan monesti sählätä henkilökohtaiset ihmissuhdeasiat solmuun. Ei ymmärretä, että diagnoosissa on monia eri puolia ja olen muutakin kuin neljä kirjainta.
Yhteiskunnan suhtautuminen
Sinillä on painavaa sanottavaa myös yhteiskunnan suhtautumisesta ADHD:hen.
– Jos ihmisellä on fyysinen sairaus hän saa paljon paremmin empatiaa ja tukea. Jos ihmisellä on kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, niin hänet leimataan mielenterveyspotilaaksi, jota kannattaa vältää.
– ADHD-ihminen ei saa mitään armoa sanoilleen, jotka karkasivat suusta sen enempää miettimättä. Mikäli impulssikontrolli pettää ja pahoittelun yhteydessä ADHD mainitsee impulssikontrollihäiriöstään, niin kyse on diagnoosin taakse piiloutumisesta.
– ADHD:lla suu käy monesti nopeammin kuin aivot. Sanovatko nämä samat henkilöt jalattomalle henkilölle, että ”Lähde kävelemään, äläkä piiloudu jalattomuuden taakse!”? Tuskin, Sini lataa.
Sini kertoi ADHD-diagnoosistaan reilu vuosi sitten. Hän ei ole varma katuuko paljastustaan.
– En tiedä kadunko sitä, että tulin ADHD:n kanssa kaapista ulos reilu vuosi sitten. Ehkä olisi ollut helpompaa esittää olevansa ns. normaali. Olisi varmasti jäänyt paljon pahaa pois. Ihmisten tietoisuus ADHD:sta on niin puutteellinen ja leimaaminen on ihan kamalaa, Sini kirjoittaa julkaisun yhteydessä.
Hän myös halusi antaa ADHD-häiriölle kasvot, ja näyttää että elämässä voi silti pärjätä.
– Toisaalta halusin antaa kasvot, että ADHD:n haasteista huolimatta opinnoissa, armeijassa ja työelämässä voi pärjätä. Suunnattoman pahalta kuitenkin on tuntunut leima, että en voi olla hyvä asianajaja, koska osaan monesti sählätä henkilökohtaiset ihmissuhdeasiat solmuun. Ei ymmärretä, että diagnoosissa on monia eri puolia ja olen muutakin kuin neljä kirjainta.