Tyttöjen päivä herätti tänä vuonna paljon keskustelua ja myös huolta varsinkin Iranin naisten tilanteesta – lue koskettavat julkaisut

Eilen vietettiin kansainvälistä tyttöjen päivää. Iranin tilanne on herättänyt paljon tunteita myös länsimaissa kun 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisien käsissä Iranissa. Seurauksena tapahtumalle ovat olleet valtavat mellakat ja myös miehet ovat osoittaneet tukeaan asialle. Naiset ovat polttaneet huiveja ja leikanneet hiuksiaan prostestiksi hallintoa vastaan.

Toimittaja Maria Veitola otti osaa keskusteluun koskettavalla tekstillä:

– Tiesithän, että Iranissa tytöillä ja naisilla ei ole mitään oikeuksia. Tyttöjen ja naisten täytyy peittää itsensä: sekä päänsä, että vartalonsa. He eivät esim. saa polkupyöräillä, urheilla tai käydä urheilutapahtumissa. Tytön omistaa lain mukaan ensin isä, sitten aviomies. Yhden miehen sanaa vastaa kahden naisen sana. Tyttöjen ja naisten alistajia eivät Iranissa tosin ole yleisesti miehet, vaan äärifundamentalistinen, teokraattinen, raakalaismainen valtiovalta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Maria jatkaa vielä:

– Juuri tällä hetkellä Iranissa pahoinpidellään ja pidätetään tyttöjä sekä naisia. Heitä katoaa, heitä vangitaan ja heitä tapetaan. Iranissa on tosin laitonta teloittaa nainen, joka on neitsyt. Toisin sanoen ennen teloitustaan nainen tulee todennäköisesti myös raiskatuksi. Ihmisoikeudet eivät ole koskaan itsestäänselvyys. Toivon, että Iranin tyttöjä ja naisia ei unohdeta.

Valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemi on tunnettu aktivismistaan naisten oikeuksien puolesta. Meeri ei nytkään säästellyt sanojaan kun latasi upean kuvan kera tosiasioita tiskiin. Asiat eivät ole niin hyvin meillä täällä Suomessakaan.

– Tällasia henkisiä tiloja on suunniteltu miljoonille maailman tytöille. Ahtaissa rooleissa elivät myös sukupolviemme naiset. Nykyään humoristisena letkautuksena tunnettu slogan ”Naisen paikka on nyrkin ja hellan välissä” on ollut vitsin sijaan arkinen todellisuus myös meillä Suomessa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Meeri Koutaniemi (@meerikoutaniemi) jakama julkaisu

Meeri jatkaa vielä:

– Utopistinen ajatus Suomesta tasa-arvon mallimaana romuttuu, kun katsotaan tutkimuksia naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Suomi on Euroopan Unionin toiseksi väkivaltaisin maa naisille ja noin puolet yli 15-vuotiaista suomalaisnaisista on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

– Misogynistisen kontrollin alla elää tällä hetkellä satoja miljoonia tyttöjä ja naisia. Tilanteesta pois pääseminen tai avunsaanti on todella haastavaa. Väyliä hakea apua ja siihen kynnyksen alentamista tarvitaan koko ajan lisää. Rahaa on löydettävä turvakotien ja auttavien toimijoiden suuntaan.

Liity Gekkosen WhatsApp-ryhmään

Kommenttiosio

Heräsikö ajatuksia? Kerro mielipiteesi. Tutustu kuitenkin sääntöihin.

Tilaa
Ilmoita minulle sähköpostilla
guest
0 Kommenttia
Tuoreimmat
Vanhimmat Eniten äänestetty
Inline Feedbacks
Lue kaikki kommentit

Lue seuraavaksi

SUOSITTUA
TUOREIMMAT

Uusimmat kommentit