Urheiluselostaja Tapio Suomisen uutisoitiin kuolleen eilen keskiviikkona (24.7.). Hän oli kuollessaan 60-vuotias. Suru-uutinen on järkyttänyt suomalaisia suuresti. Suominen jäi muutama vuosi sitten työkyvyttömyyseläkkeelle. Hän on kertonut julkisuudessa avoimesti sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.
Mediapersoona Tuomas Enbuske, 43, on julkaissut Instagram-tilillään pitkän päivityksen, jossa hän muistelee Suomista ja kirjoittaa oman näkemyksensä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, jota Tuomas myös itse sairastaa.
– Olen edelleen järkyttynyt Tapio Suomisen kuolemasta. Se todella kosketti. Arvostan Tapio Suomista isosti. Ja olen kiitollisuudenvelassa, Tuomas aloittaa kirjoituksensa.
Enbuske kertoo, että Suominen oli hänen vieraana Hullun paperit -podcastissa vuonna 2021.
– Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kertominen on aivan älytön sosiaalinen riski. Jopa fiksujen ihmisten silmissä bipostaan kertonut muuttuu pelkäksi diagnoosikseen. Kaikkea tämän tekemisiä arvioidaan sairauden kautta, vaikka ihminen on muutakin kuin sairautensa, Tuomas kirjoittaa.
Enbuske vertaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä syöpään.
– Kaksisuuntainen on sairaus, kuten syöpä. Kaksisuuntaiseen on olemassa loistavia lääkkeitä, jotka usein toimivat, ja välillä taas eivät toimi. Aivan kuten syöpälääkkeet eivät aina toimi, Enbuske toteaa.
– Kun olen rinnastanut bipoa syöpään, moni fiksukin ihminen on loukkaantunut, ja vihjannut, että bipo jollain tavalla on kuitenkin myös omaa syytä. Ei ole. Se on äärimmäisen vakava sairaus, johon moni kuolee. Ja tätä kuolemaa ei pitäisi enää kutsua nimellä ”itsemurha”. Se ei ole murha vaan hidas kuolema, Enbuske kirjoittaa.
– Kaikkien näiden ennakkoluulojen takia arvostan, että Tapio Suominen puhui rehellisesti bipostaan. Jopa vaivaannuttavan rehellisesti. Kaikki eivät ole yhtä rohkeita, eikä kaikkien tarvi. Suomi on täynnä kaapissa olevia bipoja, jotka eivät kehtaa kertoa asiasta edes parhaille ystävilleen. Niitä on teidän ystäväpiirissäkin, ja ne eivät näytä ”hulluilta”. Vaikka maanisdepressiivisyys on yhteydessä korkeaan äo:hon ja luovuuteen, sairastuneet eivät silti ole mitään ”hulluja taiteilijoita”, vaan normaaleja ihmisiä.
– Tapsa on auttanut ainakin minua isosti. Ja veikkaan, että monta muuta. Kiitos. Olkoon muistosi kunniaksi, hän päättää.