Näin matkustat Helsingin ratikassa ilman lippua – Miisa Nuorgam jakoi vinkit

HSL on ollut viime aikoina lööpeissä Ihan lipun laitonta -kohukampanjansa vuoksi, jonka se ensin poisti koska, jotkut ihmiset hermostuivat ”rasismista”. Myöhemmin HSL päätti kuitenkin palauttaa mainoksen.

Mainoksessa esiintynyt Molybros -niminen kaksikko eli Ibrahim Manza eli Iba ja Abdirahman Keinaan eli Keinaan kertoivat olevansa syvästi pettyneitä HSL:n toimintaan.

– Olemme syvästi pettyneitä ja turhautuneita siitä, että vähemmistöihin kuulumattomat henkilöt ottavat itselleen oikeuden puhua puolestamme ja määritellä, mikä on rasismia. Tämä käytös vie äänen niiltä, jotka ovat kokeneet syrjintää ja rasismin vaikutuksia omakohtaisesti, kaksikko kirjoitti Instagramissa.

Asian ollessa tapetilla on somessa jaettu viime aikoina vinkkejä, joissa neuvotaan miten esimerkiksi Helsingin raitiovaunulla voi matkustaa ilman lippua, niin että kiinnijäämisriski on pienempi. Vinkeillä halutaan auttaa erityisesti vähävaraisia ihmisiä, joilla ei ole välttämättä varaa maksaa matkalippua.

Muun muassa somevaikuttaja Miisa Nuorgam on jakanut Instagram-tilinsä tarinoissa postauksen, jossa vinkataan miten liputonta matkustajaa voi auttaa livahtamaan paikalta, mikäli tarkasta ilmestyy paikalle.

”1. laita matkalippu tai puhelin piiloon 2. esitä ettet huomaa tarkastajaa 3. jatka viivyttelyä kaivamalla jokainen tasku, laukku ja nyssäkkä moneen kertaan mukamas lippua etsien 4. voit kiinnittää useamman smurffin huomion itseesi näyttämällä kiihtyneelta tai hermostuneelta jolloin muiden matkalippujen tarkistus häiriintyy tai keskeytyy kokonaan 5. ”löydä” lippusi aikaisintaan seuraavan pysäkin jälkeen kun pummit ovat päässeet livahtamaan pakoon tai vasta juuri ennen omaa pysäkkiäsi.”

Miisa jakoi myös muiden ihmisten lähettämiä vinkkejä Instagram-tarinoissaan:

– Ratikan tullessa pysäkille seisoo ns. pysäkin loppupäässä, joten ehtii nähdä ennen sporan pysähtymistä, onko sisällä jo valmiiksi tarkastajia. Sitten kylmänviileästi kävelee sinne alkupäähän istumaan tai seisomaan, yhdessä viestissä vinkataan.

– Salaisuus on siinä, että istuu ratikan etuosassa ovien lähellä. Ratikan tullessa pysäkille ehtii nähdä pysäkillä olijat hyvin ja siirtyä nätisti rauhallisesti oville, kerrotaan toisessa viestissä.

Kuvakaappaukset: Instagram / @miisanuorgam

Samalla Nuorgam jakoi ajatuksiaan Instagram-tarinoissaan:

– Yhteiskunta ei valitettavasti ole tällä hetkellä sellainen, että kaikilla olisi varaa maksaa edes sitä yhtä HSL-lippua. Mulla on, joten mä maksan. Ja senkin lähinnä siksi, että en halua maksaa 100€ sakkoa. Mutta ero siinä onkin se, että mä voin valita. Kaikki eivät voi. Mun tili ei myöskään ole mikään ”keskituloiset ihmiset only” joten jaan täällä myös asioita, jotka koskettavat eri viiteryhmän ihmisiä kuin itseäni. Jos voin jotenkin jeesata ihmisiä joilla ei ole varaa matkustaa muuten kuin pummilla, niin tietysti teen sen.

Samalla hän kertoo, että myös kaupasta varastaminen on OK.

– Ja mitä tulee siihen kaupasta varastamiseen, niin siihen on myös hyvä neuvo! Jos näät joskus jonkun varastavan kaupasta esim. ruokaa, vaippoja tai korviketta – et nähnyt. Musta on tärkeää, että yhteiskunnassa pidetään ihan jokaisen puolia. Ei vaan jokainen omiaan. Ja tällä hetkellä yhteiskunta pitää jo ihan riittävästi keski- ja hyvätuloisten puolia, avun tarpeessa on aivan muut. Kun yhteiskunta ei ole jokaisen puolella, meidän ihmisten on oltava, Nuorgam kirjoittaa.

Kommenttiosio

Heräsikö ajatuksia? Kerro mielipiteesi. Tutustu kuitenkin sääntöihin.

Tilaa
Ilmoita minulle sähköpostilla
guest
0 Kommenttia
Tuoreimmat
Vanhimmat Eniten äänestetty
Inline Feedbacks
Lue kaikki kommentit

Lue seuraavaksi

SUOSITTUA
TUOREIMMAT

Uusimmat kommentit